Ekologiset ja esteettiset puumastot vaihtoehto teräsmastoille

Katson kaukaisuuteen. Ihailen kuinka kaunis talvimaisema voikaan olla. Havupuiden oksia peittää puhtaan valkoinen lumikerros ja aurinko välkehtii sieltä täältä puiden lomasta. Ilma on raitis ja luonto näyttää parastaan.

Jokin maisemassa kuitenkin vaivaa mieltäni ja herättää kysymyksen: Miksi annamme kylmästä teräksestä tehtyjen mastojen pilata maisemamme? Eikö matkaviestiverkon mastoja voisi rakentaa materiaalista, joka sointuisi luontoon ja olisi ekologinen? Eikö mastoissa voisi käyttää materiaalia, jota Suomessa on saatavilla yllin kyllin? Mikä meitä estää rakentamasta mastoja puusta, kun puukerrostalojakin on rakennettu jo parin vuosikymmenen ajan? Totuus on, ei mikään.

Markkinoilla on jo saatavilla puusta rakennettuja tukiasemamastoja. Mastoja, jotka ovat ekologisempia ja sointuvat suomalaiseen havumetsään, sekä täyttävät samat tekniset vaatimukset kuin teräksestä tehdyt. Mastoja, jotka ovat jo itsessään nähtävyyksiä.

Voidaankin aiheellisesti kysyä, tulisiko mastojen rakentamiseen vaadituissa ympäristöluvissa velvoittaa käyttämään nykyistä ekologisempia ja maisemaan paremmin sointuvia materiaaleja, kun sellaisia on jo saatavilla? Ekologisia ratkaisuja vaaditaan käytettävän muilla rakennusaloilla. Miksi ei myös mastorakentamisessa?

Tällaiset vaatimukset ovat myös linjassa matkaviestinyritysten omien tavoitteiden kanssa. Esimerkiksi Elisa ja DNA ovat nostaneet hiilijalanjäljen pienentämisen yhdeksi tärkeimmistä ympäristövastuualueen tavoitteistaan. Ja tuskinpa kansalaisetkaan tyrmäisivät teräksisten mastojen korvaamista ekologisilla ja esteettisillä puumastoilla. Miksi emme siis siirtyisi ekologisten vaihtoehtojen käyttämiseen ja jatkaisi talvimaisemien nauttimisesta ilman teräksisiä rakennelmia?

Kirjoittaja on EcoTelligent Oy:n perustajajäsen. EcoTelligent Oy on vuonna 2017 perustettu puisten tukiasemamastojen ja älypylväiden valmistaja. Yrityksen valmistamat tukiasemamastot täyttävät Eurokoodi 3 -standardin EN 1993-3-1 ja Suomen kansallisen liitteen standardin SFS-EN 1993-3-1 + NA/FI vaatimukset.